Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Επιστημονική Ημερίδα «Από το Μαιευτήριο στο Ίδρυμα» 17 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο “Les Lazaristes Domotel”

Η Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας «Άγιος Παντελεήμων», το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών Βούλας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Από το Μαιευτήριο στο Ίδρυμα» με την υποστήριξη της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010, ώρα έναρξης 9.00 π.μ., στο Ξενοδοχείο “LesLazaristes Domotel” (Κολοκοτρώνη 16, Θεσσαλονίκη).

Το 50,9% των γυναικών που γέννησαν το 2007, υποβλήθηκαν σε καισαρική

Λευκωσία: Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που γέννησαν στην Κύπρο το 2007 υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή, ενώ μόλις 11,8% του συνόλου των μητέρων γέννησαν χωρίς καμία χειρουργική παρέμβαση.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που περιλαμβάνονται στην ειδική έκθεση «Έρευνα Περιγεννητικής Υγείας 2007», το 50,9% των μητέρων γέννησαν με καισαρική τομή. Στον ιδιωτικό τομέα παρουσιάζονται υψηλότερα ποσοστά διενέργειας καισαρικών τομών σε σύγκριση με το δημόσιο τομέα, με ποσοστά 57,4% και 31,9% αντίστοιχα.
Ένα μεγάλο ποσοστό των μητέρων της τάξης του 37,6% υποβλήθηκαν σε προγραμματισμένη καισαρική τομή. Το ποσοστό των μητέρων που γέννησαν χωρίς χειρουργική παρέμβαση είναι πολύ χαμηλό, φτάνοντας μόλις το 11,8% του συνόλου.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ποσοστό 16,6% των νεογνών που γεννήθηκαν ζωντανά τράφηκαν κατά τις πρώτες 48 ώρες ζωής αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
Αναφέρεται επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία (76,9%) των νεογνών που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα είχαν μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στις πολύδυμες κυήσεις παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά διενέργειας θεραπείας γονιμότητας. Σε μονές κυήσεις έγινε θεραπεία σε ποσοστό μόλις 4,9%, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 52,9% και σε 100% στις περιπτώσεις δίδυμης και τρίδυμης κύησης αντίστοιχα.
Παράλληλα παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά πρόωρων τοκετών σε πολύδυμες κυήσεις. Στο σύνολο των μονών κυήσεων το ποσοστό των πρόωρων τοκετών φτάνει το 7,5%, ποσοστό που αυξάνεται σε 61,2% στις δίδυμες και σε 100% στις τρίδυμες κυήσεις.
Διαφαίνεται επίσης ότι με την αύξηση της ηλικίας της μητέρας αυξάνονται και τα ποσοστά πρόωρων τοκετών. Στις μητέρες ηλικίας 15-19 ετών το ποσοστό πρόωρων τοκετών είναι μόλις 5,4%, ποσοστό που αυξάνεται σταδιακά και ανέρχεται σε 44,6% στις γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Εννέα μήνες που κρατάνε χρόνια!

Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, το βάρος του, ακόμη και το αν εμφανίζει άσθμα ή διάσπαση της προσοχής μπορούν να αποτελούν «κληρονομιά» που ξεκινά από την εμβρυϊκή ζωή του; Και όμως, αυτό μαρτυρούν όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η υγεία αρχίζει από τη μήτρα, γεγονός που σημαίνει ότι το τι τρώει και πίνει μια έγκυος, τα συναισθήματα που έχει, το πόσο ασκείται, ακόμη και το πού μένει μπορούν να «γράψουν» στο DΝΑ του τέκνου της.

Ιδού ένα απάνθισμα ορισμένων από τις σημαντικότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση εξωτερικών παραγόντων στο έμβρυο το οποίο πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλες οι μέλλουσες μαμάδες αν θέλουν να μεγαλώσουν γερά παιδιά που θα σφύζουν από ζωή και ως ενήλικοι.

Η σχέση με τη ζυγαριά 
Μια μεγάλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το Ρroject Viva, το οποίο ξεκίνησε το 1999 και περιελάμβανε 2.670 γυναίκες, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα σχετικά με το ότι η διατροφή και το βάρος της εγκύου... βαραίνουν σημαντικά στη σχέση που θα έχει το παιδί της με τη ζυγαριά στην εφηβεία του. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, έφηβοι των οποίων οι μητέρες έλαβαν πολύ βάρος κατά την εγκυμοσύνη, είχαν και οι ίδιοι παραπανίσια κιλά ενώ αντιμετώπιζαν και μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σύγκριση με συνομηλίκους τους των οποίων οι μητέρες δεν είχαν πάρει πολλά κιλά όταν ήταν έγκυοι.
 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πιθανώς επειδή, όπως έδειξαν πειράματα σε αρουραίους που διεξήχθησαν από ειδικούς του Βασιλικού Κολεγίου Κτηνιατρικής της Βρετανίας, η αγάπη στο ανθυγιεινό, πρόχειρο φαγητό είναι... κληρονομική. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Νutrition» οι απόγονοι των θηλυκών ζώων που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν αυξημένες κατά 95% πιθανότητες να καταναλώνουν επίσης μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινής τροφής σε σύγκριση με όσους προέρχονταν από μητέρες με καλύτερες διατροφικές επιλογές, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.
 

Το τίμημα της ασιτίας 
Η καλή υγεία του παιδιού δεν βαρύνει μόνο τη μέλλουσα μητέρα αλλά και τον υποψήφιο πατέρα. Μελέτη δείχνει ότι οι πατεράδες που καταναλώνουν πολλά λιπαρά κινδυνεύουν να κληροδοτήσουν στις κόρες τους... διαβήτη
Βέβαια, οι υπερβολές είναι πάντα επικίνδυνες και για αυτόν τον λόγο, όπως δείχνουν επιστημονικά στοιχεία, επιβαρυντική για το παιδί που θα έλθει στον κόσμο είναι όχι μόνο η υπερφαγία αλλά και η ασιτία. Η έλλειψη τροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά επεισόδια αλλά και οι ψυχικές νόσοι. Επιστημονικές παρατηρήσεις σχετικά με την επίδραση της ασιτίας στην υγεία έχουν γίνει με βάση παιδιά που γεννήθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα χρόνια που ακολούθησαν, οπότε πολλές έγκυοι αναγκάζονταν να επιβιώνουν ως και με 400 θερμίδες ημερησίως. 
Για παράδειγμα, ειδικοί του Πανεπιστημίου Εράσμους στην Ολλανδία που διεξήγαγαν μελέτη σε άνδρες και γυναίκες που γεννήθηκαν στο Ρότερνταμ μεταξύ του 1944 και του 1947 είδαν ότι όσοι ήλθαν στον κόσμο από μητέρες που υπέφεραν από ασιτία, αντιμετώπιζαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν στην ενήλικη ζωή τους στεφανιαία καρδιοπάθεια, σχιζοφρένεια και κλινική κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές η έλλειψη βασικών θρεπτικών στοιχείων οδηγεί σε επιβράδυνση της σωματικής και νοητικής ανάπτυξης του εμβρύου. 

Εκπαίδευση στο καροτόζουμο! 
Αυτή είναι η κακή όψη του νομίσματος. Υπάρχει όμως, όπως πάντα, και η καλή, αφού μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυοι που προσέχουν το τι τρώνε φέρνουν στον κόσμο παιδιά τα οποία επίσης αγαπούν τη σωστή διατροφή. Με δεδομένο ότι το έμβρυο διαθέτει πλήρως λειτουργικούς γευστικούς κάλυκες από τον έβδομο μήνα της κύησης, γεύεται καθημερινά το... μενού που του προσφέρει εμμέσως η μητέρα του και φαίνεται ότι προτιμά τις οικείες γεύσεις της... μήτρας και μετά την εμφάνισή του στον έξω κόσμο. 

Είναι χαρακτηριστική μελέτη που διεξήγαγαν ειδικοί του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Μonell στη Φιλαδέλφεια: οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εγκύων να καταναλώνει χυμό καρότου κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης ενώ από μια δεύτερη ομάδα να καταναλώνει νερό κατά το ίδιο διάστημα. Εξι μήνες μετά τη γέννηση των παιδιών αυτών των γυναικών δόθηκε στα βρέφη να καταναλώσουν δημητριακά αναμεμιγμένα με χυμό καρότου. Οπως φάνηκε, μόνο εκείνα που είχαν «εξασκηθεί» στη γεύση του καρότου ενόσω βρίσκονταν στη μήτρα εκτίμησαν την εισαγωγή του λαχανικού στη διατροφή τους. 

Βιταμίνη D και άσθμα 
Η διατροφή της εγκύου δεν αποτελεί όμως ένα απλό ζήτημα γεύσης αλλά και μακροπρόθεσμης υγείας του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά γυναικών που λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη (η βιταμίνη αυτή συντίθεται κυρίως με την έκθεση στον ήλιο αλλά ανευρίσκεται επίσης σε τροφές όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά) εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος.
 

Πολύτιμο το γάλα 
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα γαλακτοκομικά, μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά έδειξε ότι η κατανάλωσή τους από τη μητέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας στην κόρη της. Ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανακάλυψαν μετά από παρακολούθηση 35.794 γυναικών και των μητέρων τους ότι όσες μητέρες έπιναν τέσσερα ποτήρια γάλα ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έκαναν «δώρο» στις κόρες τους μείωση κατά 56% του κινδύνου εμφάνισης σκλήρυνσης σε σύγκριση με τις γυναίκες που στην εγκυμοσύνη κατανάλωναν λιγότερα από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η βιταμίνη D που περιέχει το γάλα ενισχύει το νευρικό σύστημα του εμβρύου.
 

Μπρόκολο και για τα... έμβρυα 
Η παιδική παχυσαρκία ξεκινά από τη μήτρα, όπως δείχνουν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι έγκυοι που επιλέγουν πρόχειρο φαγητό και παίρνουν πολλά κιλά κατά την κύηση αφήνουν «βαριά» κληρονομιά και στα παιδιά τους που θα έλθουν στον κόσμο
Συγχρόνως, σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία μια διατροφή της εγκύου πλούσια σε λαχανικά προστατεύει το παιδί της από καρκίνο αργότερα στη ζωή του χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις... πράσινες τροφές. Συγκεκριμένα πειράματα που διεξήγαγαν ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον σε έγκυα ποντίκια έδειξαν ότι όσα εξ αυτών κατανάλωναν σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο έφεραν στον κόσμο απογόνους που είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, ακόμη και όταν εκτέθηκαν σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες. 

Αλκοόλ και ψυχισμός 
Νόμισμα με δύο όψεις αποτελεί η κατανάλωση αλκοόλ από την έγκυο. Αν και πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτήρι κρασί μερικές φορές την εβδομάδα) δεν είναι βλαπτική για το έμβρυο, το σίγουρο είναι ότι το «ένα ποτηράκι παραπάνω» μπορεί να είναι άκρως επιβαρυντικό. 
Διαφορετικά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι κυρίως κατά το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η κατανάλωση έστω και μέτριας ποσότητας αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στο νευρικό σύστημα ενώ η συνε χής υπερβολική κατανάλωση καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει περαιτέρω επίδραση στην ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου αλλά και στη μετέπειτα συμπεριφορά του. 

Είναι αξιοσημείωτη πρόσφατη μελέτη ειδικών από το Ινστιτούτο για την Ερευνα της Παιδικής Υγείας Τelethon στο Περθ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αddiction» και περιελάμβανε περισσότερες από 2.000 μητέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της όσες εξ αυτών έπιναν έστω και μέτριες ποσότητες αλκοόλ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (ως μέτρια ποσότητα ορίστηκε λιγότερο από ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα)
 

αντιμετώπιζαν διπλάσιες πι θανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδί με προβλήματα όπως το έντονο άγχος και η κατάθλιψη σε σύγκριση με όσες απείχαν από το αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση, με βάση όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που αναφέρουν ότι καθώς δεν έχει οριστεί ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η καλύτερη συμβουλή για τις εγκύους είναι η αποχή από αυτό.
 

Μοιραίο το κάπνισμα 
Και αν το αλκοόλ παίρνει- έστω και υπό προϋποθέσεις- κάποιες φορές άφεση αμαρτιών, δεν ισχύει το ίδιο με το τσιγάρο. Πλήθος μελετών μαρτυρούν ότι οι έγκυοι που καπνίζουν αυξάνουν τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με μειωμένο βάρος, με λιγότερο ύψος, με ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη συνδέεται επίσης με πρόωρο τοκετό αλλά και με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών.
 

Σύμφωνα με τους ειδήμονες το κάπνισμα προκαλεί σύσπαση των αγγείων του πλακούντα με επακόλουθο να μειώνεται η ροή του αίματος σε αυτόν και το έμβρυο να στερείται θρεπτικά στοιχεία αλλά και οξυγόνο. Με δεδομένο μάλιστα ότι το αίμα της καπνίστριας περιέχει αυξημένες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα, το έμβρυο που κυοφορεί βρίσκεται σε μόνιμη ενδομήτρια υποξία ενώ παράλληλα παρουσιάζει μεταβολές στον καρδιακό παλμό και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, όπως συμβαίνει και με τη μητέρα του όταν ρουφά τον καπνό του τσιγάρου.
 

Πρόσφατες μελέτες συνδέουν μάλιστα το κάπνισμα της εγκύου ακόμη και με εμφάνιση ψυχωσικών συμπτωμάτων στο παιδί της κατά την εφηβεία του. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κάρντιφ, του Μπρίστολ, του Νότιγχαμ και του Γουόρικ μελέτησαν 6.356 12χρονα παιδιά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα της μητέρας τους κατά την εγκυμοσύνη συνδεόταν με αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων όπως παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις στην εφηβεία. Αν και τα αίτια που οδηγούν στη σύνδεση μεταξύ τσιγάρου και τέτοιου είδους συμπεριφορών παραμένουν άγνωστα, οι ειδικοί εκτιμούν στη δημοσίευσή τους που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Ρsychiatry» ότι ο καπνός επιδρά έμμεσα στην ανάπτυξη των κέντρων του εγκεφάλου που ελέγχουν την παρορμητικότητα, την προσοχή και τη γνώση.
 

SΟ S για τις παθητικές καπνίστριες! 
Ακόμη και αν η έγκυος δεν καπνίζει αλλά εκτίθεται στον καπνό των γύρω της, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο που κυοφορεί. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν σε δικτυακή δημοσίευσή τους στο «Οpen Ρediatric Μedicine Journal», ότι η έκθεση της εγκύου στον καπνό του περίγυρου μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο, το GΡΑ, το οποίο ανήκει στα αποκαλούμενα ογκογονίδια- γονίδια δηλαδή που μετατρέπουν τα φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι μεταλλάξεις που παρουσιάστηκαν στα παιδιά των εγκύων που ήταν παθητικές καπνίστριες ήταν ίδιες με εκείνες που εμφανίστηκαν στα παιδιά των ενεργών καπνιστριών!
 

Και η άσκηση «μεταδοτική» 
Οι έγκυοι που κάνουν ακόμη και ήπια αεροβική άσκηση, όπως το κολύμπι, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα χαρίζουν... εξ αντανακλάσεως τα οφέλη της γυμναστικής και στα έμβρυά τους, όπως χαμηλότερο καρδιακό παλμό και δυνατότερο καρδιακό μυ
Δεν είναι όμως μόνο οι σωστές επιλογές στο... τραπέζι, στο ποτήρι και στο χέρι (που δεν θα κρατά τσιγάρο) της εγκύου που επιδρούν σε σημαντικό βαθμό στην υγεία του τέκνου της. Και η άσκηση κατά τους εννέα μήνες της κύησης προπονεί γερά παιδιά στο μέλλον. Μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Βιοεπιστημών στο Κάνσας Σίτι έδειξε ότι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έκαναν έστω και ήπια αεροβική άσκηση (όπως το περπάτημα ή το κολύμπι) τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα χάρισαν στα έμβρυα που κυοφορούσαν τα οφέλη της άσκησης εξ αντανακλάσεως- δηλαδή σημαντικά χαμηλότερο καρδιακό παλμό και δυνατό καρδιακό μυ που άντεχε σε περισσότερη φυσική κούραση-, κάτι που δεν συνέβη με τα έμβρυα των εγκύων του... καναπέ. 

Διαχείριση συναισθημάτων 
Και βέβαια, τα συγκοινωνούντα αυτά δοχεία που δεν είναι άλλα από τη μητέρα και το έμβρυο που θρέφει μέσα της, δεν θα μπορούσαν να μη μοιράζονται και τα ίδια συναισθήματα. Στοιχεία μαρτυρούν ότι η ψυχολογική κατάσταση της εγκύου επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου, πιθανότατα επιδρώντας στον τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων που θα έχει όταν έλθει στον κόσμο.
 Για παράδειγμα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι όταν ζήτησαν από εγκύους να υποβληθούν σε τεστ νοημοσύνης, η στρεσογόνος αυτή διαδικασία επέδρασε στο αγέννητο παιδί τους. Ενόσω οι έγκυοι προσπαθούσαν να περάσουν το τεστ εμφάνισαν ταχύτερο καρδιακό ρυθμό, κάτι που συνέβη και στα έμβρυά τους. 

Παράλληλα οι έγκυοι που φάνηκε από ψυχολογική αξιολόγηση ότι έπασχαν από κατάθλιψη ή βίωναν έντονο άγχος κυοφορούσαν έμβρυα που επίσης είχαν αυξημένο καρδιακό παλμό, όπως απέδειξαν απεικονιστικές εξετάσεις. Το ότι το στρες... στη μήτρα κρατά για μια ολόκληρη ζωή μαρτυρεί και μελέτη ειδικών του Ιmperial College στο Λονδίνο σύμφωνα με την οποία το άγχος της εγκύου προκαλεί σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή διάσπασης της προσοχής και υπερκινητικότητας και τα προβλήματα στη μάθηση. 

Πού μένετε; 
Σε αυτό το παζλ του σωστού τρόπου ζωής της εγκύου συμπληρώστε και... τη διεύθυνση της οικίας της! Τι εννοούμε; Στοιχεία δείχνουν ότι οι έγκυοι που ζουν σε «πνιγμένες» στην ατμοσφαιρική ρύπανση πόλεις θέτουν σε κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας τα αγέννητα τέκνα τους. Μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι καθώς και από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «ΡLoS Οne» έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση την οποία προκαλούν οχήματα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος εξαιτίας γενετικών αλλαγών που προκαλούνται στο έμβρυο. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες «ένοχοι» είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΡΑΗs), χημικά που αποτελούν υποπροϊόντα της καύσης ορυκτών καυσίμων. Η έκθεση σε ΡΑΗs έχει επίσης συνδεθεί με καρκίνο. Η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι το περιβάλλον μπορεί να επιφέρει επιγενετικές αλλαγές, να παρέμβει δηλαδή στη λειτουργία των γονιδίων που κληρονομούμε αλλάζοντας τη μοίρα μας. 

Κινδύνους όμως για τα αγέννητα παιδιά δεν κρύβουν μόνο οι πολύβουες πόλεις αλλά και η ύπαιθρος, όπως δείχνουν δυο αμερικανικές μελέτες οι οποίες επικεντρώνονται στην επίδραση που έχουν στο έμβρυο τα οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα. Οι μελέτες αυτές που διεξήχθησαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αντιστοίχως έδειξαν ότι η έκθεση του εμβρύου σε οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά διαταραχής υπερκινητικότητας και διάσπασης της προσοχής στη σχολική ηλικία. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτού του είδους τα φυτοφάρμακα παρεμβαίνουν στη λειτουργία νευροδιαβιβαστών και κυρίως της ακετυλχολίνης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση της προσοχής και στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Με δεδομένο λοιπόν ότι η υγεία μας ξεκινά από τη μήτρα, οι γυναίκες πρέπει να κατανοήσουν ότι η μητρότητα και οι ευθύνες που αυτή συνεπάγεται δεν αρχίζουν την ημέρα της γέννας αλλά εννέα μήνες νωρίτερα... 

thtsoli@tovima.gr
 

0Ι ΕΥΘΥΝΕΣ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ 
Για να μη ρίχνουμε όλο το βάρος της ευθύνης για τη μελλοντική υγεία του παιδιού αποκλειστικά στις μέλλουσες μαμάδες,ιδού μια πρόσφατη επιστημονική προειδοποίηση που απευθύνεται και στους υποψήφιους πατεράδες.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ανέφεραν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Νature» ότι οι άνδρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λιπαρά είναι πιθανό να αφήνουν μια βαριά...κληρονομιά στις κόρες τους που δεν είναι άλλη απότο διαβήτη.
Οι επιστήμονες μελέτησαν αρσενικούς αρουραίους,οι μισοί εκ των οποίων ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά ενώ οι υπόλοιποι φυσιολογική διατροφή.Τα πειραματόζωα της πρώτης ομάδας κατέληξαν παχύσαρκα και διαβητικά.Στη συνέχεια όλα τα αρσενικά ζευγάρωσαν με υγιή θηλυκά φυσιολογικού βάρους.Οπως προέκυψε, μετά τη γέννηση,οι θηλυκοί απόγονοι εμφάνισαν σημάδια διαβήτη ως τη 13η εβδομάδα της ζωής τους.Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν ότι δεν παίζει ρόλο τη στιγμή της σύλληψης μόνο το σωματικό βάρος και η κατάσταση της υγείας της μητέρας σε ό,τι αφορά την υγεία του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο,όπως πιστευόταν ως σήμερα,αλλά και οι δείκτες υγείας του μέλλοντος πατέρα. 

ΕΜΒΡΥΪΚΟ...ΣΧΟΛΕΙΟ 
Δεν είναι μόνο η σωματική υγεία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωρινή αλλά αναπόφευκτη για τον καθένα μας εννιάμηνη «διαμονή» εντός της μήτρας.Και η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας ξεκινά από τη μήτρα,γεγονός που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τόσο οι έγκυοι όσο και ο περίγυρός τους.
Μελέτη γάλλων και γερμανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό «Current Βiology» έδειξε ότι τα νεογνά κλαίνε ακολουθώντας τον ρυθμό της μητρικής τους γλώσσας- για παράδειγμα πιο μελωδικά αν είναι...Γαλλάκια και πιο κοφτά αν είναι...Γερμανάκια.Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ανθρώπινα έμβρυα μπορούν να απομνημονεύσουν ήχους του εξωτερικού κόσμου από το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μήνυμα σημαντικό που αποδεικνύει ότι εκτός όλων των άλλων πρέπει να προσέχουμε τι λέμε και πώς το λέμε μπροστά σε μια φουσκωμένη κοιλίτσα! 

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ: ΓΚΕΪ ΓΙΝΕΣΑΙ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ; 
Η σεξουαλική ταυτότητα του ανθρώπου «κλειδώνει» πριν από τη γέννησή του, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο του Simon LeVay, που ήταν ο πρώτος επιστήμονας που ανακάλυψε δομικές διαφορές στον εγκέφαλο ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών
Το καλοκαίρι του 1991 ο νευροεπιστήμονας Simon LeVay δημοσίευσε μια μελέτη που έμελλε να τον κάνει διάσημο. Στη μελέτη αυτή αποδείκνυε ότι υπάρχουν δομικές διαφορές στον εγκέφαλο γκέι και στρέιτ ανδρών. Στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν αυτή τη δημοσίευση ο ερευνητής συνέχισε το έργο του που δεν είναι άλλο από το να αποδείξει ότι ομοφυλόφιλος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Σε ένα νέο βιβλίο του με τίτλο «Gay, straight and the reason why» (σ.σ.: «Ομοφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος και η αιτία για αυτό») ο LeVay παραθέτει όλες τις νέες μελέτες σχετικά με το ζήτημα. 
 Συγκεκριμένα, όπως λέει, ένα κοκτέιλ ορμονών και γονιδίων που επηρεάζουν το φύλο, σε συνδυασμό και με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το έμβρυο, προσδιορίζει τη σεξουαλικότητά του. Και όταν μιλούμε για τις συνθήκες ζωής στη μήτρα εννοούμε παράγοντες όπως το στρες της εγκύου, σύμφωνα με τον ερευνητή. Ο LeVay υποστηρίζει ότι ακόμη και αν ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν «κλειδώνει» κατά τη σύλληψη του εμβρύου, προσδιορίζεται πλήρως στην εμβρυϊκή ζωή και ως τη γέννηση. 

Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας (αλλά και διαμάχης) μεταξύ των ειδικών, μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους κορυφαίους του συγκεκριμένου πεδίου δείχνει και πάλι την εμβρυϊκή ζωή ως σταυροδρόμι που προσδιορίζει ακόμη και τη σεξουαλική μας ταυτότητα.
 

tovima

Θηλασμός 1ης ώρας

Οι έμπειρες και κατάλληλα καταρτισμένες μαίες της Αιθούσης Τοκετών και του Χειρουργείου υποστηρίζουν την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού, μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Το νεογέννητο τοποθετείται πάνω στη μητέρα αμέσως μετά τον τοκετό για τουλάχιστον μία ώρα (δέρμα με δέρμα). Η μαία ενθαρρύνει τη μητέρα ώστε να αναγνωρίσει τα σημάδια που δείχνουν πως το μωρό είναι έτοιμο να θηλάσει και προσφέρει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
Ο θηλασμός αμέσως μετά τη γέννηση είναι μια φυσικά ενστικτώδης συμπεριφορά του νεογέννητου. Η όσφρηση, η όραση και η γεύση βοηθούν το νεογέννητο να εντοπίσει το μαστό ενώ τα ακουστικά ερεθίσματα και το άγγιγμα από την μητέρα κάνουν το νεογνό να νοιώθει ασφάλεια και άνεση. Στην εβδομάδα μητρικού θηλασμού του 2007, που διοργανώθηκε από την WABA (World Alliance For Breastfeeding Action), ανακοινώθηκε ότι ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να σωθούν σε όλο τον κόσμο εάν οι μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους την πρώτη ώρα της ζωής τους.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Για το νεογνό

·         Το σώμα της μητέρας είναι η καλύτερη πηγή θερμότητας για τα υγιή τελειόμηνα νεογέννητα. Η θερμοκρασία του στήθους της μητέρας αυξάνεται κατά 0,5οC, δύο λεπτά αφού ακουμπήσει επάνω του το νεογέννητο.
·         Η αγκαλιά της μητέρας αποτελεί το καλύτερο μέρος για τη προσαρμογή του νεογέννητου από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Οι επιστήμονες καταλήγουν πως η γενετικά κωδικοποιημένη αντίδραση στον αποχωρισμό από τη μητέρα είναι το κλάμα και πως η κατάλληλη θέση για ένα υγιές τελειόμηνο νεογνό μετά τον τοκετό είναι η αγκαλιά της μητέρας και η επαφή δέρμα με δέρμα.
·         Τα μωρά που θηλάζουν αμέσως μετά τον τοκετό λαμβάνουν το πρωτόγαλα, το πρώτο τους φυσικό εμβόλιο. Η πρώιμη λήψη τροφής από το νεογνό διεγείρει την περισταλτικότητα του εντέρου, ευνοώντας τη γρήγορη αποβολή του μυκωνίου άρα και την πρόληψη του νεογνικού ίκτερου.
·         Παράλληλα η επαφή δέρμα με δέρμα προάγει τον αποικισμό του νεογνικού δέρματος από ασφαλή μικρόβια της βακτηριακής χλωρίδας του μητρικού δέρματος, βοηθώντας το νεογνό να προστατευθεί από τα παθογόνα βακτήρια που θα συναντήσει αργότερα στο περιβάλλον.
·         Οι καρδιακές σφύξεις, το σάκχαρο και η αναπνοή ενός νεογνού βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα όταν βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του.
·         Η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό συμβάλλει στη ταχεία εδραίωση της γαλουχίας. Όσο πιο νωρίς ξεκινάει να θηλάζει ένα νεογνό, τόσο ταχύτερα θα μάθει να θηλάζει σωστά και αποτελεσματικά. Έτσι επιτυγχάνεται και μείωση της αναμενόμενης απώλειας βάρους του.
·         Τέλος η επαφή δέρμα με δέρμα και η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμού για τους επόμενους μήνες. Αυτό οδηγεί στη βελτίωση της υγείας του βρέφους αλλά και της μητέρας.

Για τη μητέρα

·         Το μασάζ που κάνει το νεογέννητο με τα χέρια του στο μαστό καθώς και η επαφή των χειλιών του μωρού με τη θηλή, ευθύνονται για την απελευθέρωση μιας μεγάλης ποσότητας οξυτοκίνης (ορμόνη) από την υπόφυση της μητέρας. Χάρις τη δράση της επιτυγχάνεται η σύσπαση της μήτρας και η υστεροτοκία. Παράλληλα τα αγγεία της μήτρας συσπώνται, μειώνεται η απώλεια αίματος και προλαμβάνεται η αναιμία.
·         Με την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού τονώνεται η αυτοπεποίθηση της μητέρας και καθησυχάζονται πολλοί από τους φόβους της για το αν θα ανταπεξέλθει στο νέο της ρόλο.
·         Προβλήματα όπως η ανεπάρκεια γάλακτος, ο πόνος στη θηλή από κακή τεχνική θηλασμού αλλά και η υπερφόρτωση των μαστών το τρίτο 24ωρο προλαμβάνονται.
·         Οι γυναίκες που ξεκινάνε να θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, φάνηκε πως θηλάζουν για περισσότερο καιρό τα παιδιά τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που θηλάζει μια μητέρα, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα οφέλη για εκείνη: Μείωση της πιθανότητας του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, πρόληψη της οστεοπόρωσης κ.α.

Και για τους δύο

·         Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης επαφής μητέρας και νεογνού, όταν κοιτάζονται στα μάτια και το δέρμα τους είναι σε επαφή, αρχίζουν να μαθαίνουν ο ένας τον άλλο. Για τη μητέρα, τα πρώτα λεπτά και οι πρώτες ώρες μετά τον τοκετό είναι μία περίοδος που νιώθει συναισθηματικά «ανοιχτή» συναισθηματικά για να ανταποκριθεί στο μωρό της και να ξεκινήσουν μία νέα σχέση. Με το θηλασμό, αυτός ο νέος δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί ενισχύεται.
·         Πολλοί επιστήμονες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα για το αν υπάρχει στα αλήθεια μία «ευαίσθητη περίοδος» τα πρώτα λεπτά, ώρες και ημέρες, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση και τη συμπεριφορά των γονέων με τα παιδιά τους στη μετέπειτα ζωή τους. Σε κάθε έρευνα αποδείχθηκε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν η μητέρα με το μωρό τις πρώτες ημέρες και όσο συχνότερα θηλάζει ένα βρέφος αυτό το πρώτο κρίσιμο διάστημα, τόσο βελτιώνεται η φροντίδα της μητέρας και για το πρώτο καιρό αλλά και για τη μετέπειτα κοινή τους ζωή.
·         Τέλος διαπιστώθηκε πως η εκτεταμένη επαφή μητέρας νεογνού μετά τον τοκετό προλαμβάνει διαταραχές της γονεϊκής συμπεριφοράς στο μέλλον, όπως παιδική κακοποίηση, παραμέληση και εγκατάλειψη.

Δεν έχω γάλα. Είναι έτσι;

«Δεν έχω γάλα». Αυτή η φράση θα ειπωθεί σχεδόν από κάθε μητέρα που θηλάζει, κάποια στιγμή στην πορεία της γαλουχίας. Πρόκειται για μια σκέψη που θα ταλαιπωρήσει κάθε λεχώνα μία ή και αρκετές φορές. Έρευνες δείχνουν ότι η πιθανότητα η μητέρα να μην έχει πραγματικά γάλα για να θρέψει το μωρό της είναι πολύ μικρή. Στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, πρόκειται για ψευδή εντύπωση της μητέρας, εντύπωση που δημιουργείται από λανθασμένη ενημέρωση, λανθασμένες αντιλήψεις, ψυχολογική πίεση από τους επαγγελματίες υγείας ή το συγγενικό περιβάλλον, ανασφάλεια, μειωμένη αυτοπεποίθηση ή εμπόδια που της επιβλήθηκαν στο θηλασμό. Σε λίγες περιπτώσεις μόνο υπάρχει πραγματική μείωση στην παραγωγή μητρικού γάλακτος, αλλά και τότε η λύση δεν είναι λιγότερος, αλλά περισσότερος, συχνότερος θηλασμός, η λύση δεν είναι περισσότερο «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος – που αφαιρεί από τη παραγωγή γάλακτος της μαμάς -, αλλά λιγότερο και καθόλου «συμπλήρωμα». Αναλυτικότερα:
·         «Το στήθος μου είναι πολύ μικρό». Το μέγεθος του στήθους δεν επηρεάζει την ικανότητα του αδένα να παράγει γάλα στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά αντανακλά μόνο την ποσότητα λίπους που περιέχει. Δηλαδή, γυναίκες με μικρό μέγεθος στήθους μπορεί να έχουν την ίδια ικανότητα παραγωγής γάλακτος με εκείνες με μεγάλο στήθος. Άλλοτε, η διαφορά είναι στην αποθηκευτική ικανότητα του μαστού: Υπάρχουν γυναίκες που καλύπτουν τις ανάγκες του μωρού τους με σχετικά συχνό θηλασμό και άλλες που καλύπτουν τις ανάγκες με σχετικά αραιότερα μεσοδιαστήματα ταϊσμάτων. Όλες όμως, εάν θηλάσουν κατά απαίτηση του μωρού τους και όχι σύμφωνα με αυθαίρετα ωράρια, θα του δώσουν την ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις γυναικών που έχουν παθολογικά μικρό μαστό ο οποίος δεν μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας και δεν μπορεί να καλύψει 100% τις ανάγκες του παιδιού.
·         «Το μωρό θηλάζει πολύ συχνά, βρίσκεται συνέχεια στο στήθος». Πώς αντιλαμβανόμαστε τον πολύ συχνό θηλασμό; Υποκειμενικά, ανάλογα με το τι πιστεύουμε ότι είναι φυσιολογικό για ένα μωρό. Μια μαμά νομίζει πως θηλάζει υπερβολικά συχνά το μωρό της ανά δύο συνήθως ώρες, γιατί είχε πάντα την εντύπωση ότι τα νεογέννητα ξυπνούν για να φάνε κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Μια άλλη μητέρα ενημερώθηκε σωστά και έχει ρεαλιστικές προσδοκίες. Θηλάζει κάποιες φορές και συνεχόμενα, κάθε μισή με μία ώρα, αλλά δεν το θεωρεί κάτι «ανώμαλο», παθολογικό. Ακόμα κι αν πραγματικά δεν υπάρχει ακόμα αρκετό μητρικό γάλα και το μωρό απαιτεί συνέχεια θηλασμό για να το αυξήσει, αν το αφήσουμε θα το πετύχει, εφόσον η τεχνική του θηλασμού είναι καλή και το μωρό αδειάζει το στήθος.
·         «Το γάλα μου φαίνεται να τελειώνει το απόγευμα». Είναι φυσιολογικό να έχουμε περισσότερους θηλασμούς το απόγευμα προς το βράδυ. Επίσης τις ώρες αυτές τα βρέφη έχουν περισσότερα πονάκια από κολικούς και είναι πιο ανήσυχα και ευερέθιστα από την κούραση που αθροίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ανησυχία του μωρού δεν σχετίζεται συνήθως με χαμηλή παροχή γάλακτος.
·         «Το μωρό μου κλαίει συνέχεια». Η πείνα δεν είναι το μόνο αίτιο κλάματος. Μήπως ζεσταίνεται; Μήπως κρυώνει; Μήπως απλά θέλει επαφή και αγκαλιά; Μήπως έχει λερωμένη πάνα; Υπάρχουν ακόμα τα δύσκολα μωρά από ταμπεραμέντο και μωρά που κλαίνε επειδή πάσχουν από κολικούς ή από κάποια πάθηση και πρέπει να τα εξετάσει ο παιδίατρος. Τέλος, τα μωρά συχνά διαισθάνονται την προσπάθειά μας να επιβάλλουμε ωράρια και περιορισμούς στο θηλασμό, με αποτέλεσμα να γκρινιάζουν αντιδραστικά περισσότερο.  Εάν ως άμεση απάντηση δώσουμε απρόσκοπτα το στήθος, η γκρίνια θα σταματήσει. Ο θηλασμός είναι θετική, μαγική εμπειρία και, ακόμα και μωρά λίγων εβδομάδων αντιλαμβάνονται τυχόν αρνητικά συναισθήματα και δυσφορία της μητέρας.
·         «Δε βλέπω καθόλου σταγόνες γάλακτος στο στήθος μου όταν θηλάζω». Αυτό ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα και δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι για την παραγωγή της. Δηλαδή η παρουσία σταγόνων γάλακτος στην αριστερή θηλή όταν το μωρό θηλάζει το δεξί στήθος είναι καλό σημάδι όταν υπάρχει, όμως η απουσία τους δεν είναι αναγκαστικά κακό σημάδι.
·         «Δε νιώθω ποτέ το γάλα μου να «κατεβαίνει» όταν θηλάζω». Κάποιες μητέρες αισθάνονται το αντανακλαστικό έκθλιψης του γάλακτος, δηλαδή το γάλα τους να «κατεβαίνει» προς το παιδί, είτε ως κάψιμο, είτε ως γέμισμα του στήθους ή και ως πόνους στη μήτρα. Κάποιες όχι. Δεν σημαίνει τίποτα για την παραγωγή τους.
·         «Όταν του δίνουμε ξένο γάλα με το μπουκάλι, το πίνει με λαχτάρα».Το μπιμπερό λειτουργεί πολύ διαφορετικά από τη ρόγα του στήθους. Όταν μπαίνει στο στόμα του παιδιού το γεμίζει με γάλα. Η ροή του είναι ελεύθερη και ο τρόπος λήψης από το παιδί παθητικός. Εκείνο υποχρεώνεται να καταπιεί. Η κατάποση φέρνει κι άλλο γάλα στο στόμα του παιδιού. Ο κύκλος επαναλαμβάνεται, δίνοντας την εντύπωση ότι το μωρό «καταβροχθίζει πεινασμένο το περιεχόμενο του μπουκαλιού» μέσα σε λίγα λεπτά. Έπειτα ίσως το βρέφος κοιμάται για πολλή ώρα «γαλήνια». Οι γονείς συμπεραίνουν λανθασμένα ότι το μωρό πραγματικά δεν έπαιρνε αρκετό γάλα από το στήθος. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το μικρό κουράστηκε από τη γρήγορη ροή του μπουκαλιού και προσπαθεί να χωνέψει με δυσκολία το περιεχόμενό του. Θα κάνει περισσότερες ερυγές και κινήσεις δυσφορίας. Στην πορεία οι γονείς θα προσφέρουν ολοένα περισσότερα μπουκάλια στο παιδί. Αυτό τελικά θα προκαλέσει πραγματική μείωση στην παροχή γάλακτος από τη μητέρα και τελικά την πρόωρη  διακοπή του θηλασμού.
·         «Τελευταία νιώθω το στήθος μου πιο μαλακό». Συμβαίνει σχεδόν πάντα έπειτα από τη διόγκωση στήθους των πρώτων ημερών. Περίπου κατά τις 3-6 εβδομάδες από τη γέννηση του παιδιού επέρχεται ένας συντονισμός ανάμεσα στη ζήτηση του μωρού και την παραγωγή γάλακτος της μητέρας. Το μόνο που δείχνει είναι ότι η παραγωγή γάλακτος άρχισε να συντονίζεται με τις ανάγκες του παιδιού. Το στήθος παίρνει το μήνυμα να φτιάχνει τόσο γάλα όσο ακριβώς χρειάζεται, χωρίς αναίτια πρηξίματα.
·         «Βάζω το θήλαστρο και δε βγαίνει ούτε σταγόνα από το στήθος». Η εκάστοτε ποσότητα γάλακτος που βγαίνει με το θήλαστρο δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής ποσότητας που υπάρχει μέσα στο στήθος. Αν δεν βγαίνει γάλα με το θήλαστρο, το πρόβλημα συνήθως βρίσκεται είτε στο ίδιο το θήλαστρο (ακατάλληλο) είτε στην έλλειψη εξοικείωσης της μητέρας με αυτό. Σωστές οδηγίες για την χρησιμοποίησή του, σε συνδυασμό με τακτική χρήση του για μερικές ημέρες, έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το γάλα που βγαίνει με αυτό.
·         «Το μωρό μου έτρωγε στο στήθος για πάνω από μισή ώρα. Τελευταία ξεκολλάει από αυτό μέσα σε μερικά λεπτά».  Αυτό συνήθως σημαίνει ότι, μετά τις πρώτες 4-6 εβδομάδες που η γαλουχία εγκαθίσταται, το μικρό είναι πλέον πολύ αποτελεσματικό και παίρνει όσο γάλα θέλει σε λίγο χρόνο. Σκεφτείτε τα πρώτα μαθήματα χορού: στην αρχή μαθαίναμε τα βήματα και χορεύαμε αργά, με συνεχή λάθη. Μερικές εβδομάδες αργότερα όλα έρχονται φυσικά και αυτοματοποιημένα, χορεύουμε με τον παρτενέρ μας γρήγορα και άνετα. Μετά τους πρώτους μήνες της ζωής μπορεί να σημαίνει ότι το μικρό έχει μεγαλώσει, θέλει να παίξει, να κάνει και άλλα πράγματα στη ζωή του εκτός από το να τρώει. Η προσοχή του αποσπάται εύκολα με τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, είναι βιαστικό, δε προλαβαίνει, τα θέλει όλα, να γεμίσει την κοιλίτσα του και να παίξει ταυτόχρονα.
·         «Το μωρό μου από εχθές τρώει πιο συχνά και για περισσότερη ώρα».Μήπως έχει έκρηξη αύξησης; Μήπως διψάει γιατί είναι καλοκαίρι; Μήπως θέλει περισσότερη παρηγοριά γιατί είναι άρρωστο; Μήπως βγάζει δοντάκια; Τα μωρά δεν τρώνε τις ίδιες ποσότητες κάθε φορά ή κάθε μέρα. Τα παραπάνω είναι ορισμένοι μόνο λόγοι που το μωρό μας μπορεί να τρώει περισσότερο για ένα χρονικό διάστημα. Αν «ακολουθήσουμε» την όρεξή του, απαντήσουμε με περισσότερο θηλασμό και το αφήσουμε εκείνο να καθορίσει τις ανάγκες του χωρίς να καταφεύγουμε αυθαίρετα σε ρολόγια, τότε δε θα φτάσουμε ποτέ σε πραγματικά μειωμένη παραγωγή μητρικού γάλακτος.
·         «Το μωρό μου συνεχίζει να τρώει συχνά τη νύχτα». Ο νυχτερινός θηλασμός είναι αρχικά αναγκαίο βήμα για την εδραίωσή του. Έπειτα και καθ’όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής, δύο στα τρία μωρά που θηλάζουν θέλουν στήθος και τη νύχτα. Ο νυχτερινός θηλασμός ενισχύει τη διάρκεια της γαλουχίας και είναι μια φυσιολογική κατάσταση, η οποία εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού. Πολλές φορές οι μητέρες διακόπτουν αναίτια το θηλασμό ή δίνουν ξένο γάλα, μόνο για να διαπιστώσουν με απογοήτευση ότι τα νυχτερινά ξυπνήματα συνεχίζονται αμείωτα. Η καλύτερη τακτική στο θέμα αυτό, όπως και σε άλλα, είναι να εστιάσουμε στο δικό μας παιδί και να αποφεύγουμε συγκρίσεις με άλλα παιδιά.

Η καλή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη «κλειδί» για την υγεία των παιδιών

Οι καλές διατροφικές συνήθειες πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν το κλειδί για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή ενός παιδιού. Σε επιστημονική ημερίδα που οργάνωσαν σήμερα η Διεύθυνση Αγωγής Υγείας σε.... συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χανίων, ειδικοί διατροφολόγοι παρουσίασαν το πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής σε κρίσιμες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, αλλά και στα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού. Όπως τόνισε η ειδική διατροφολόγος Μαρία Μποτωνάκη «το χτίσιμο μιας γερής βάσης για τη ζωή ενός ανθρώπου αρχίζει από το στάδιο της κύησης, συνεχίζεται κατά την ευαίσθητη περίοδο του μητρικού θηλασμού και διαμορφώνεται στα τρία πρώτα χρόνια από τη γέννηση». Όπως η ίδια επεσήμανε η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από τις αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που θα διασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Στα οφέλη του θηλασμού αναφέρθηκε η διαιτολόγος Μελίνα Πατεράκη. Όπως είπε, «οι ίδιοι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται και κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού που αποτελεί δώρο, όχι μόνο για το βρέφος αλλά και για την ίδια τη μητέρα. Όπως έχει αποδειχτεί γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου ενώ τα παιδιά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους μήνες της ζωής τους έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και πλήττονται πιο σπάνια από αλλεργίες». Στην εκδήλωση τονίστηκε πώς κάθε μητέρα καλείται να φροντίσει για τη σωστή διατροφή του παιδιού της. Η νηπιακή ηλικία είναι η περίοδος που το παιδί μαθαίνει να καταναλώνει τις απαραίτητες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών, ψαριών και κρέατος που παρέχουν στον οργανισμό του πολύτιμα συστατικά.